Dietetyka

Dietetyka to dziedzina ciesząca się nieustannie rosnącą popularnością. Swym zakresem obejmuje zagadnienia prawidłowego żywienia człowieka od narodzin do późnej starości oraz pomoc sportowcom i ludziom chorym w wyborze wartościowego jedzenia. To dietetyk podpowiada jak jeść smacznie i zdrowo. 

    W trakcie studiów nauczysz się opracowywać spersonalizowane programy dietetyczne dla ludzi, którzy pragną zachować zdrowie i utrzymać sylwetkę oraz dla osób zmagających się z nadwagą i chorobami uzależnionymi od diety. Poznasz wiele produktów i potraw, ich właściwości i technologie zdrowego przygotowania. Dowiesz się jak poprowadzić leczenie wspomagane przez dietę oraz jak właściwie oceniać wpływ odżywiania na wyniki leczenia chorób.
    Studia przygotowują do pracy w placówkach ochrony zdrowia, poradniach żywieniowych, sanatoriach, ośrodkach sportowych i organizacjach konsumenckich. Absolwenci dietetyki często decydują się również na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.

Zasady rekrutacji na rok akademicki 2025/2026:

Kierunek: dietetyka
Studia pierwszego stopnia, stacjonarne, 3-letnie

  1. Kandydaci legitymujący się tzw. „starą maturą” zobowiązani są posiadać na zaświadczeniu z OKE wyniki z egzaminu maturalnego z biologii na poziomie rozszerzonym i z chemii na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
  2. Kandydaci legitymujący się tzw. „nową maturą”, maturą europejską /EB/, maturą międzynarodową /IB/ zobowiązani są wykazać się zdaniem egzaminu maturalnego z biologii na poziomie rozszerzonym i z chemii na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
  3. Liczbę punktów kwalifikacyjnych stanowi suma punktów uzyskanych za wyniki na egzaminie maturalnym.
    W przypadku zdania przedmiotu na poziomie podstawowym punkty zostaną przeliczone na poziom rozszerzony wg wzoru R = 0,5P przy czym R i P mają znaczenie jak to określono w § 9 ust. 4.
    Dla wszystkich kandydatów maksymalna liczba możliwych do zdobycia punktów wynosi 200.

 

Kierunek: dietetyka
Studia drugiego stopnia, stacjonarne, 2-letnie

  1. Od kandydatów wymagany jest dyplom licencjata lub inżyniera uzyskany po ukończeniu kierunku dietetyka, technologia żywności i żywienie człowieka oraz żywienie człowieka i ocena żywności.
  2. Obowiązuje egzamin testowy z zakresu studiów I stopnia dietetyki.
    Dla wszystkich kandydatów maksymalna liczba możliwych do zdobycia punktów wynosi 100.
  3. W przypadku uzyskania przez większą liczbę kandydatów takiej samej ilości punktów, jak kandydat znajdujący się na ostatnim miejscu do przyjęcia, zgodnie z limitem uchwalonym przez Senat Uniwersytetu, zostanie zastosowane dodatkowe kryterium przyjęć, a mianowicie będzie to końcowa ocena ze studiów I stopnia wpisana na dyplomie tych studiów.

Zobacz także